20 Kasım 2007 Salı

ALÜMİNYUM FOLYODAN DÜDÜKLÜ TENCERE




Öncelikle yağmurlu havalarda, yayaları düşünmeyen araç sürücülerini şiddetle kınayarak başlıyorum yazıma.
Sabah işe gelmek için servise yürürken, sağanak yağmurda karşıdan karşıya geçmeye çalışırken beni çamurlu suyla yıkayan servis araç sürücüsüne benden
iyi dilekler(!) gönderiyorum. Boş yolda öyle süratli gidiyordu ki su birikintileri tamamen benim üzerime boşaldı.Eve geri dönmem mümkün olamadı , servisi kaçıracaktım, ıslak ıslak işe geldim.Cebimdeki telefon bile ıslanmıştı.
Araç sürücüleri lütfen yayaları düşünün.Bir gün siz de YAYA olabilirsiniz ve ISLANABİLİRSİNİZ. O zaman beni ve benim gibileri anlayabilirsiniz.
Arman KIRIM'dan muhteşem bir pişirim tekniği.Hürriyet 18.11.2007 tarihli yazısından tarifi direkt vereceğim.
Ayça-Tuğçe'ciğim sizin terbiyeli kerevizi ,zamanım olmadığı için pişiremedim.En kısa zamanda sizin metotla yapacağım canlarım.
Resmen sihirli birşey bu.Çalışan insanlar için muhteşem pratik bir tarif.
İstediğiniz mazlemeye uygulayabilirsiniz.Et, tavuk,sebze ne arzu ederseniz.
Ben kerevize uyguladım.Benim 2 kişilik yemeğimin malzemeleri aşağıda.
Gerçekten maksimum 10 dakikada yemeğim hazırdı.

Malzemeler:
-1 adet kereviz ve yaprakları8halka doğranmış)
-3 diş sarmısak
-1 yemek kaşığı sıvıyağ
-Tuz
-Dereotu
-1/4 su bardağı su
-1 yemek kaşığı kadar limon suyu

Hazırlama Şekli:Arman KIRIM'ın yazısından direk alıntıdır.

Alüminyum folyo içinde, ocak üzerinde pişirme tekniği.Alüminyum folyo içinde pişirme tekniği size, hazırlanışı ve pişirilmesi sadece 10 dakika süren ama şaşırtıcı bir lezzetler çeşitlemesi yaratma fırsatı sunan harika bir teknik. Aslında yeni bir teknik de değil. Bildiğimiz Fransız usulü ’káğıtta’ pişirme tekniği. Mesleki tabiriyle en papillote. Bugün anlatacağım tarifler, New York’un 3 Michelin yıldızlı ünlü şefi Jean Georges Vongerichten’den.Önce size temel tekniği anlatacağım, ardından bu temel teknikle yapabileceğiniz farklı tavuk yemeği tarifleri vereceğim. Şimdi tavuk eti için anlatacağım bu tekniği fileto balık pişirmek için de kullanabilirsiniz. Sadece balıkta süreyi biraz azaltmanız gerekir. Deneyerek en doğru zamanı kendiniz bulabilirsiniz.ÇİFT TABAN OLUŞTURUNBu teknikte neden yağlı káğıt değil de özellikle alüminyum folyo kullanılıyor derseniz, folyonun yanmaması ve özellikle de hava geçirmez şekilde katlanmaya müsait olması en temel nedenler. Ayrıca hafif basınçlı bir düdüklü tencere oluşturma mantığına dayanan bu teknikte yemekleri fırında değil, bir tavada ocağın üzerinde hazırlıyorsunuz. Folyonun kenarları kıvrılarak sıkıca kapatıldığı için tavuk basınçlı buharda pişiyor ve böylelikle de pişme süresi çok kısa oluyor.Teknik şöyle: Geniş enli mutfak folyolarından her biri 45 cm. boyunda iki adet aynı boy folyo kesiyorsunuz. Sonra bu iki folyoyu üst üste koyuyorsunuz. Bunun amacı "çift taban" oluşturmak. Ardından üst kattaki folyonun tam ortasına tarife göre zeytinyağı veya tereyağı sürüyorsunuz. Zeytinyağının üzerine iki adet (çok kalın olmayan) kemiksiz tavuk göğsünü oturtuyorsunuz. Ardından, tavuk göğüslerinin üzerine tarifteki malzemeleri yerleştiriyor, sıvıyı ilave ediyorsunuz. Bu malzemelerin üstüne, aynı büyüklükte bir adet daha folyo kesip örtüyorsunuz ve folyoları dört taraftan birden sıkıca katlayarak/kıvırarak kapatıyorsunuz.Düz ve büyükçe bir tavaya bir çorba kaşığı zeytinyağı döküyor ve tavayı yüksek ateş üzerine oturtuyorsunuz. Zeytinyağı iyice kızınca bu yağı eviyeye boşaltıyorsunuz. Şimdi hemen hazırladığınız folyo paketini tavaya yerleştiriyor ve beş dakika kadar yüksek ateşte tavanın içinde tutuyorsunuz. Buhar basıncı oluşacağı için folyo paketinin balon gibi şiştiğini göreceksiniz. Beş dakika sonra ateşi kapatıp paketi tavanın içinde bir-iki dakika daha bekleterek dinlendiriyorsunuz.Daha sonra, buharın elinizi yakmamasına dikkat ederek, üstteki folyoyu bıçakla kesip bir kaşık yardımıyla tavuğu önceden ısıtılmış bir tabağın ortasına yerleştiriyor ve sosuyla diğer malzemeleri de yine kaşıkla alarak tabaktaki tavuğun üzerine gezdiriyorsunuz. Son derece hızlı ve başarılı bir pişirme tekniği olan bu yöntemi mutlaka denemenizi öneririm. Haftaya kadar güzellikle kalın, yeni tekniklerimi bekleyin.Önemli ipuçlarıFolyonun sıkıca kıvrılarak kapatılması çok önemli. Tavada belki bir miktar buhar sızıntısı olabilir, o nedenle de çok az cızırtı normaldir. Ama paketten ciddi anlamda sıvı akıyorsa o zaman paketin değişmesi, yani yeni baştan yapılması gerekir.Paket balon gibi şişmiyorsa sızıntı var demektir. Yeni bir paket yapmalısınız.Pakette malzemelerin etrafında genişçe bir alan kalmalıdır.Tarifler iki kişiliktir. Dört kişilik pişirmek isterseniz, o zaman ikinci bir paket yapmanız ve ikinci bir tavada aynı anda pişirmeniz gerekir.Paketleri yemekten 2-3 saat önce hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz ve masayı hazırladıktan sonra pişirmeye geçebilirsiniz. Zaten pişirme süresi sadece beş dakika.Yemeğin sıvı miktarını artırmak isterseniz, tariflerdeki sıvı malzemeleri biraz daha fazla kullanabilirsiniz. Ama unutmayın, paketin içine malzemelerin kendi suyu da akacaktır.Tavuk eti için verdiğim bu tarifleri tüm fileto balıklar için de kullanabilirsiniz ama pişirme süresini, folyo şiştikten sonra üç dakikaya indirin. Dilediğiniz malzemeyi (sebze, şarap, vs.) ekleyin.

Afiyet Olsun!

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Huhuhuhuhuhuhuu ben geldimmmmmm !!!
Canım sesini duymak gerçekten çok güzeldi..

Yayınladığın tarifleri okumakta güçlük çekiyorum , gözlerimde bir problem yoksa şayet şu yazı puntonu azcık büyütsen ne güzel olurdu :)

Kocaman sevgiler sana ve İrem Su'ya

İLKAY dedi ki...

Burçinciğim hoşgeldin, sefalar getirdin günüme...
Gerçekten yazılarından tanıma fırsatı bulduğun arkadaşının sesini duymak ne heyecan ne mutluluk verici bir şeydi...Bir gün yüzyüze de tanışırız umarım....
Punto önerin için sağol hemen bakmaya ve düzeltmeye çalışacağım Canım arkadaşım....
Kıvırcığı ve seni çok öpüyorum....
Sevgiler,
İlkay