20 Şubat 2009 Cuma

AYBİKE VE CENK'DEN NEFİS TARİFLER




Kremalı Brüksel Lahanası Sevgili Cenk'ten, Karabiberli tavuk da Sevgili Aybike'den.

Gerçekten ikisi de nefis ötesiydi. Tarifleri kopyalıyorum direkt.Benim değişiklikler,eklemeler parantezde ve kırmızı her zamanki gibi.

Karabiberli tavuk biraz da benim anneanne lezzetlerinden. Yerken o lezzeti buldum. Demek ki anneannem de bolca karabiber koyarmış tavuğa.

Bu arada o kadar açtım ki fotoğraf çok kötü farkındayım çok özür dilerim bunun için...Fotoğraf değil ama içindeki lezzetler gerçekten muteşemdi.Herkese tavsiye ediyor ve tarif sahiplerine sevgilerimi ve teşekkürlerimi gönderiyorum...


KARABIBERLI TAVUK


Goz karari yapilan bir yemek oldugu icin, yapim asamalrindan kisaca bahsedecegim. Arzunuza gore, parca veya butun tavuk, biz parca tavuk kullandik, guzelce yikanir. Celik bir tencereye yikanan tavuklar eklenir, ustunden biraz zeytinyagi gezdirilir, aci sevmenize gore bolca karabiber serpilir, biraz tuz ilave edilir. Bir iki defne yapragi tencereye atilir (ben kullanmadım) , 1/2 veya 1 cay bardagi kadar su ilave edilip, kisik ateste tavuklar yumsayana dek pisirilir.
Kebap tadinda, parmaklarinizida yiyeceginiz bir yemek, tavsiye ederim.


KREMALI BRÜKSEL LAHANASI TARİFİ


Tarif Molly Stevens’ın “All About Braising” kitabından uyarlanmıştır.
Malzemeler
2-4 kişilik
500 gram Brüksel lahanası
45 gram tereyağı (1 çorba kaşığı ekledim)
1 limonun suyu
1/4 su bardağı krema
1/2 su bardağı tam yağlı süt
1/4 su bardağı sebze suyu (veya su) (ben su ekledim)
Tuz ve karabiber
Tariflerde geçen su bardağı, çorba kaşığı ve çay kaşığı gibi Amerikan tipi ölçülerin gram ve litre cinsinden karşılıklarını Ölçüler sayfasında bulabilirsiniz.
Yapılışı:
Brüksel lahanalarını yıkayıp lekeli veya sararmış birkaç dış yaprağını koparın, kökünden de birazcık traşladıktan sonra ortadan ikiye kesin ve temiz bir mutfak havlusuna yayıp kurumalarını sağlayın.
Kapaklı geniş bir tavada veya tencerede tereyağını eritip Brüksel lahanalarını ekleyin ve orta yüksek ateşte lahanaların kesik tarafları kahverengileşene kadar kavurun (2-3 dakika). Uzun süre kavurup yumuşamalarına izin vermeyin.
Ardından ocağın altını kısıp krema, süt, sebze suyu, tuz ve karabiberini ekleyip kapağını kapatın ve yaklaşık 10 dakika, Brüksel lahanaları birazcık yumuşayıp karışımı içine çektiği anda ateşten alın.
Brüksel lahanalarını delikli bir kaşık yardımıyla servis tabağına alın. Tavada kalan sosun üzerine bir limonun suyunu sıkıp (çok ekşi sevmeyenler yarım limonun suyuyla başlayıp, tadına baktıktan sonra ilerleyebilirler) tekrar ocağa alın ve 2-3 dakika sosu koyulaştırıp tuzu ve karabiberini ayarladıktan sonra Brüksel lahanalarının üzerine gezdirin.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık.

Adsız dedi ki...

Her ikisi de cok nefis görünüyor, hem fotografta cok güzel, kendine haksizlik etme, ellerine saglik. Sevgilerimi gönderiyorum.

Unknown dedi ki...

Resim gayet hoş çıkmış bencede kendine haksızlık etme ellerinize sağlık...

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Ilkay'cigim,
ne buyuk mutluluk, hem yapmaniz ve hem de begenmeniz. Afiyet seker olsun, sevgilerimi goinderiyor, guzel bir hafta sonu diliyorum.

Cocukla Cocuk dedi ki...

ikisi de harika gorunuyor cenk in tarifi hepo aklımdaydı bir turlu yapamadım sayende gundemime girdi tekrar..sevgiler

İLKAY dedi ki...

Esra'cıığm canım çok sağol...

Kızılcık şurubum çok sağol canım...Bazen öyle aç oluyorum ki fotoğrafta bile sabırsızlanıyorum::)))beğenmene çok sevindim...

Candancığım moral desteğin için çok sağol canım...çok mutlu oldum...

Aybikeciğim tekrar teşekkür ederim nefis tariflerin için...

Çocuklaçocuğum canım bence hemen dene çünkü cidden çok nefisti...

HEPİNİZE SEVGİLERİMİ GÖNDERİYORUM...
İYİ Kİ VARSINIZ...