Beyaz Fırın-Beyaz Mutfak kitabından denemedir kendisi, ki başlık sanırım herşeyi anlatıyor(biraz uzun bir başlık oldu ama!)Yani biri gram, biri k.fincanı,çay bardağı,ml,tatlı kaşığı vs. evde kirlenmedik bardak çanak kalmadı yani ölçüleri tutturacağım diye, bir de tarif anlatımları bana göre çok yetersiz bu kitapta , bugün de bir tarif deneyeyim dedim ama okurken vazgeçtim.Hani bende kamu yararına, ölçüleri tek bir standarta getireyim diye düşünürken öyle yorulmuşum ki bu kamu yararı bir başka keke kaldı! Fakat denemeye değer bir kek olduğu da bir gerçek.Ben kekin dokusunu ve lezzetini çok beğendim.Denemek isteyenlere malzemeler ve tarif aşağıda.
Önemli not:Yine tabii değişiklik yapmadan duramadığımı da malzeme listesinden anlayacaksınız)
Malzemeler:
Malzemeler:
-3 yumurta(sarısı ve akları ayrılmış)
-20 gram kakao
-60 ml. krema
-35 ml.süt
-1 çay bardağı pudra şekeri
-1 türk kahve fincanı normal şeker
-1 tatlı kaşığı kabartma tozu(ben 1 paket ekledim)
-1 paket vanilyaben 2 paket ekledim)
-1 su bardağı + 1 türk kahve fincanı un(ben 1türk kahvesi nişasta ekledim)
-135 gram tereyağ(margarin vs. ben Evet ekledim 1 su bardağı)
-1 tutam tuz(ben ekledim)
Yapılışı:
1-Yumurta aklarını tuz ve toz şekerle katılaşıncaya dek çırptım(önce bu işlemi yaptım ki mikser ucunu yıkayıp kurutmadan diğer işleme geçebiliyorum-bulaşık ve zaman tasarrufu ve tembellikten çıkan bir pratik sonuçtur bu)
2-Pudra şekeri, vanilya, yumurta sarıları,süt , yağ ve kremanın yarısını çırptım.Bu karışıma un, nişasta, kabartma tozunu eleyerek ekledim.
3-Yumurta aklarını ve diğer karışımı spatula ile birbirine karıştırdım.
4-Karışımı 2'ye ayırdım. Birine kakao ve kalan kremayı ekledim.
5-Yağlanmış ve çok az unlanmış uzun kalıbıma sırasıyla kakaolu-beyaz olarak döktüm.
6-160 derecede ısıtılmış fırında 35-40 dakika kadar pişirdim.
7-Zor da olsa dokusu yumuşacık bir kek elde ettim.
Afiyet Olsun!
10 yorum:
enfes gorunuyor ellerinesaglik
nihancığım merhaba,
lezzeti de gerçekten çok güzeldi...
tavsiye ediyorum canım..
sevgiler,
ilkay
iLKAY Marble keke bayilirim. goruntu muhtesem. Ellerine saglik. Ne kadar duzenli yapmisin.
Derya..
derya'cıığm merhaba,beğenmene çok sevinfdm. doğrusu....vallahi bu ad işide kafamı karıştırdı bu tarifin...
bu tarifni zaten karışık olmayan bir şeyi olmadı ki::)))
kitaptaki adı Marbre kek...herhalde Fransız'cadır diye düşündüm...Aslında böyle keklere Marble kek dnir değilmi Deryacığım???
Bu arada Amerkadaymışsın...Güle güle gez-toz-dön ...
Sevgilerimle,
İlkay
merhaba İlkay, kek nefis görünüyor gerçekten ellerine sağlık. elmalı muffinleri de beğenmene çok sevindim, sevgiler...
elinize sağlık nefis görünüyor.krema yerine alternatif ne olabilirÇünki kalan kerma yı ne yaparım bilmiyorumtşk ederim
Oya'cığım merhaba canım,
Gerçekten nefis bir kek oluyor...
Krema yerine o miktar yoğurt da olabilir sanki.....ama ben kalan krem ile yeniden kek yaptım...::))Ayrıca krema kaymak gibi ekmek üzerine sürüp reçel de ekleyip mmmmm nefis bir kahvaltıılk oluyor...
Sevgilerimle canım...
Cevap için tşk ederim.Krema hiç kullanmadım.paket açılınca kalan krema ne kadar dayanır acaba.Orjinal tarifi yapmak istiyorum da
Oya'cıığm rica ederim...
Paket açıılnca buzdolabında 1-2 gün daha kalabiliyor ama en kısa zaamnda tüketmekte fayda var tabii ki....
Şimdiden kolay gelsin ellerine sağlık...
Sevgiler,
İlkay
Oya'cığım tekrar merhaba,
Bak canım bugün bir kek yayınladım...onu da yapabilirsin...Ayrıca börek harcı içine de yoğurt ve süt yerine krema kullanabilirsin...Unutmuşum ekleyeyim dedim...
Sana sevgilerimi gönderiyorum canım...
İlkay
Yorum Gönder