12 Eylül 2007 Çarşamba

ÇİKOLATALI PORTAKALLI NEFİS KEK/BROWNİ/PASTA






Bu pastayı komşu kızı Sevgili İpek için yapmıştım.Gecikmiş doğum günün kutlu olsun Sevgili İpek.Yaz döneminde Adana'da kimsenin doğum günü maalesef zamanında kutlanamıyor.Herkes darmadağın , biryerlerde oluyor.Bu halleri pek sevmiyorum ben.Bu arada pastayı beğendiğine çok sevindim canım İpek.Bu arada İlknur Hanım bize müthiş mantısından ve böreklerinden gönderir, ben de genelde pasta-kek gönderirim.Komşuluk güzel şey gerçekten.Bir nebze de olsa yaşatabiliyoruz az da olsa kültürümüze ait komşuluk ilişkilerini.
Şimdi sıra tarifte:
Tarifin aslı Sevgili Şaziye'ye ait.Linki yukarıda.Defalarca, değişik versiyonlarda yaptım.Tarif almayan olmadı, ikinci dilimi istemeyen de olmadı şimdiye kadar.Hatta teşekkür yorumlarımla Şaziye'yi taciz etmiştim::)))
Tarifte hiç bir değişiklik yapmıyorum.Bazen sade,bazen çikolata(beyaz çikolata ile de denemek istiyorum) ile ,bazen sadece kakao ile süslüyorum,bazen kremalıyorum...İstediğiniz versiyon olabiliyor.Bu tarif de benim temel tariflerime girmiş durumdadır.
Şaziye'ciğim tekrar teşekkür ederim bu tarif için.Tarifi aynen aktarıyorum.
Malzemeler:
-3 yumurta (oda sıcaklığında)
-1 kare bitter çikolata(80 gr)
-1 su bardağı tozşeker
-2 yemek kaşığı kakao
-1 su bardağı elenmiş un
-yarım paket kabartma tozu
-1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
-1 kahve fincanı portakal suyu
-1 kahve fincanı ayçiçek yağı
Süsleme:Kakako, pudra şekeri,krema,krem şanti, çikolata-krema karışımı ya da ne isterseniz, evde ne varsa kullanabiliriz.
Yapılışı:
Bitter çikolatayı benmari usulü eritin. Un, kakao ve kabartma tozunu birlikte eleyin. Yumurtaları şekerle birlikte krema kıvamına gelinceye kadar çırpın. (7-8 dakika) Portakal suyu,ayçiçek yağı, unlu karışım ve portakal kabuğu rendesini ekleyip en düşük ayarda karıştırın. Eritilmiş bitter çikolatayı da ekleyip yine en düşük ayarda karıştırın. 26-28 cm çapında yağlanmış teflon tepsiye dökün. 175 derece fırında pişirin. (pişme süresi benim fırınımda 25 dakika kadar sürdü) Fırından çıktıktan 5-10 dakika sonra, kenarlarını yuvarlak uçlu bir bıçakla gevşetip, ters çevirerek servis tabağına çıkarın. Üzerini istediğiniz şekilde süsleyin.Ben bu denememde 1/2 paket krema ve 100 gram kadar çikolatayı eritip , süsleme yaptım.Arzu ederseniz sade ya da kakao serperek servis edebilirsiniz.
Komşularıma, arkadaşlarıma,okuyanlara sevgilerimle,
Afiyet Olsun!

4 yorum:

serinmavi dedi ki...

Çok Çok güzel görünüyor canım...eline sağlık....

hayırlı Ramazanlar....

Selamlar.....

İLKAY dedi ki...

Oyacığım,
Beğenmen bir hoşuma gitti ki anlatamam...Tadı için de kekten sana gönderebilseydim keşke...

Mutlu,huzurlu,bereketli Ramazanlar dilerim ,
Sevgiler,
İlkay

Adsız dedi ki...

Bu da çok nefissssssss.Çikulata süslemesini ip ip nasıl yaptınız acaba.tşk ederim

İLKAY dedi ki...

Oyacığım tekrar merhaba::)))

Benim vazgeçemediğim tariflerden...
Çikolatayı krema ile eritince cıvık bir hal alıyor....Kaşıkla biraz yukarıdan dökünce ip halinde döklüyor...Hızlıca dikey ve yatay çizgiler çekmeye çalıışnca bu hali aldılar...
Umarım yardımcı olabilmişimdir canım...
Sevgiler,
İlkay