15 Ocak 2009 Perşembe

BOZAYA GEL BOZAYAAAAAAAAAAAAAA






Aslında benim annemler eskiden çok sık yaparlardı.Banu'cuğumda okuyunca o eski güzel günler geldi aklıma ve nostalji yaşamak için hemen yaptım.

Süzmesi dışında hiçbir zorluğu yok.Süzmedeki zorlukta bendeki tembellikten kaynaklanıyor o kadar.

Tarifi aynen uyguladım.Banu'ya yazdığım yorum da aşağıda...Tarif de öyle...


CANIM merhaba,
ben bozayı yaptım….nefis oldu..benimki 3-4 günde oldu…3-4 günde buzdolabında aynı tadı korudu…tarif için çok sağol canım…en kısa zamanda ben de günlüğümde yayınlayacağım izninle…bir tek vefa-mado bozası gibi rengi sarımtırak olmadı…seninki gibi daha açık renkti…sanırım bu da kullandığımız bulgur çeşidinden kaynaklanıyor…ben leblebi ve tarçınla bol bol içtim…sayende tabii…

Türklerin 2500 yıllık geleneksel içeceği boza, B vitamini açısından zengin. Bozayı ilk kez okulda hocalarımla yapmış ve sevmiştim. Ne zamandır yapmıyordum. Cuma gecesinden hazırlamaya başladığım boza, bugün kıvamına gelmiş ve çok güzel olmuş, Hafif ekşimsi ve lezzetli. Tarçın, arzu ederseniz de, leblebi ile ikram edebilirsiniz. Babam sıcak sevdiği için, kendisine ısıtarak veriyorum. Kıvama gelmiş bozayı, dolapta iki gün bekletin. Yoksa, sonradan tadı bozuluyor.
Ve eğer geç olmadıysa Sevgili Seçil yani Yeşil Kivi'nin mayalı tarifler etkinliğine katılmak istiyorum.Seçil'ciğim kolay gelsin...
İşte Tarif:

Malzemeler:
2 su bardağı kalın bulgur(bulgur beyaz ise bozanın rengi beyaz oluyor, sarı bulgursa sarı oluyor)
2 su bardağı tozşeker
1 çay kaşığı kuru maya
1 paket vanilya
15 bardak su
üzerine: tarçın ve sarı leblebi

Yapılışı:
Bulgur tencereye alınır üzerine 15 su bardağı su eklenir. bir gece bekletilir. Orta ateşte 1,5 -2 saat pişirilir. sonra mutfak robotu ile iyice püre yapılır. tel süzgeçten geçirilir. İçine şeker katılır eriyene kadar karıştırılır. kıvamı çok yoğunsa boza kıvamına gelene kadar biraz su eklenir karıştırılır. orta ateşte 5 dakika kaynatılır. Başka bir tencereye alınır. oda ısısında bekletilerek ılımaya bırakılır. Mayayı eklemeden önce boza çok ılık olmamalı elimizi yakmayacak derecede olunca mayalı suyu ekleyin. mayayı yarım su bardağı su ile ezin erisin bozaya ekleyin karıştırın. Başka bir çelik tencereye aktarın ve üzerine tülbent serin oda ısısında 1 veya 2 gün bekletin arada karıştırın. zaten tadını bilenler kıvamının geldiğini anlayacaklardır. Hemen buzdolabına kaldırın. iki gün içinde tüketin(benim bozam daha dayanıklı çıktı 3-4 günde bozulmadı aynı lezzzet ve kıvamdaydı).

Afiyet olsun!

16 yorum:

kirazdünyası dedi ki...

tembel olduğundan dem vuruyorsun ama burdan hiç öyle gözükmüyor valla...

ellerine sağlık :)

Renkli Kurabiyeler - Zülbiye dedi ki...

bozayı çok severim ama evde yapmak bana zahmetli geliyor. Ama evde yapılacak bir tarifin olması çok iyi. Ellerine sağlık. Afiyetle içiniz.
Sevgilerimle,

CANDAN TARİFLER dedi ki...

Yeni aldığım yemek kitabında tarifini görünce çok şaşırmıştım içierisinde ekşi maya kullanıyor diye eşim dısardan almamıza izin vermez açıkçası bulgurdan ve pirinçten yapıldığı yazılıyordu sıcak bir ortamda kavonozda 3-4 gün bekletilecek eşime gösterdim hemen al dedim sen almazsan alma dısardan bundan sonra bende evde yaparım çok seviyorum elimde değil kışın soğuk günlerinde hala bizim sokak aralarında akşamları bozacı diye bağıran sesleri duymak hoşuma gidiyor babam bi koşu gider alırdı:) eline koluna sağlık canım sunumuda çok güzel olmuş

banu gökşin dedi ki...

canım ellerıne saglık harıka gorunuyor. mutlu hafta sonları..

sevgıler..

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Aha bozada bulgur mu varmış İlkaycım ya bir yaşıma daha girdim. Çok güzel görünüyor valla ben de tarçınla bayılırım yoğun kıvamlı kaşık kaşık... Geçmiş olsun dileklerine de teşekkür ederim arkadaşım. Sevgiler...

Esin (Huysuzbalık) dedi ki...

Aha bozada bulgur mu varmış İlkaycım ya bir yaşıma daha girdim. Çok güzel görünüyor valla ben de tarçınla bayılırım yoğun kıvamlı kaşık kaşık... Geçmiş olsun dileklerine de teşekkür ederim arkadaşım. Sevgiler...

Cocukla Cocuk dedi ki...

tesadufun bu kadarı olur..ben de bu aksam bulgurumu ıslattım yarın kaynatmak üzere...yalnız ben maya yerine boza kullanmayı dusunuyorum geçen sefer yaş mayayla yaptıgımı beceremedim döktüm...

Özlem dedi ki...

Sanki bıza evde yapılamazmış gibi gelirdi, demek ki çoook yanılıyormuşum, pek de severim, kış akşamları, hala sokaklarda bozacıların seslerini duymak nedense içimde garip tatlı bir his uyandırır, ama şimdiye kadar hiç kapıdan almadım :)
ellerine sağlık,
sevgiler,

DENİZSEFASI dedi ki...

bir defa tatmıştım, değişik bir lezzet. ellerina sağlık.
sevgiler...

cumartesi gecesi adanaya doğru yola çıkacağım, çok mutluyum...

birsence dedi ki...

sevgili ilkay hanım merhabalar...sitenizi benim siteme gelip yorum bırakan bir hanım arkadaşımdan öğrendim..sitemi sizin blogunuzda görüp bnei ziyarete gelmiş...bende benim sitemi bloguna ekleyen nazik hanımı ziyarete geleyim dedim ve geldim...iyiki gelmişim sitede yok yok boza bile yapılmış....ellerinize sağlık....beni ziyaret edip birde sitenize eklediğiniz için teşekkür ederim ilkay hanım...ziyarete yine beklerim sağolun....

İLKAY dedi ki...

Kiraz dünyam iltifatına çokkkk teşekkür ederim canım....

Zülfiyeciğim haklısın ama aslında da çok zahmetli değil..bir tek süzmek biraz sorun oluyor o kadar...bir de beklemek::)))

İLKAY dedi ki...

candancığım canım çok teşekkür ederim...eskiyi hatırlamak gerçekten çok güzel...sen de denersen paylaşırsan sevinirim...


banu'cuğum çok teşekkür ederim ama sayende canım::)))

İLKAY dedi ki...

Esinciğim çok teşekkür ederim canım...kendine iyi bak huysuzum...

Çocukla çocukcuğum canım ben yaş değil kuru mayayla yaptım...aslında benim de mayalı şeylerle aram yok pek beceremiyorum ama bu oldu vallahi::)))

Özlemciğim benim annemler hep yaparlardı...işte o eskiye özlemle yaptım oluverdi...::))

İLKAY dedi ki...

Deniz sefam canım çok teşekkür ederim...geldiğinde görüşmeyi çok isterim canım nasıl sevindim anlatamam....

Birsenciğim asıl ben teşekkür ederim..ne güzel dostluklar doğuyor değil mi???

Aysultan... dedi ki...

ellerine saglık harika görünüyor,aram pek yoktur ama kar yağarken bir bardk içesim gelir hep :)

sarımutfak dedi ki...

ımmm hamaratım bozan nefis olmuş cnm ellerine sağlık