15 Aralık 2009 Salı

MUZLU MUFFIN VE YİNE SİLİKON KALIP HÜSRANI


Sevgili Huysuzum Esin'ciğimin burada ve burada yazdığı üzere valla billa cadı değilim:)) ve de bilerek, kasten asla ve alsa yanlış tarif vermem , veremem vicdanıma sığmaz çünkü.
Tabii Huysuzumla aramda bir espriydi ve de yanlış anlayanlar oldu:))) ama önemli değil tabii...
Hepimizin zaman zaman hüsrana uğradığı bir çok tarif oluyor. İşte yukarıda bir örnek.
Muzlu muffin olacaklardı fakat olamadılar.
Artık tarifi benim becerememden mi , silikon kalıptan mı, bilemiyorum ama olamadı işte.
Daha önce de uğraşıp uğraşıp zorla başardığım, PUF PUF KURABİYELER'i 3.denememde, sora sora gerek orjinal tarif sahibi Hale'ye, gerekse Münevver Hanım'a sorarak başarmıştım.
Ama ilk denemeler hüsrandı.
Yani hepimizin başına böyle şeyler geliyor, yine macaronda da aynen böyle şeyler yaşadım.Hala da çalışmalarım devam edecek taaaaa ki başarana dek.
Ki bundaki başarısızlığımın sebebi büyük ihtimal fırın.
Başaramadığım için tarifi buraya yazmıyorum.
Malzemeler:
Oda sıcaklığında 3 adet iri yumurta (biz dolaptan aldığımız yumurtaları fırında bir kaç dakika ısıttık)
1 su bardağı şeker
1 limon kabuğu rendesi
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
1 kutu (200 gram) buğday nişastası
2 kaşık limon suyu
2 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 çimdik tuz
Kakao (1 paket bitter kakao kullandık) Yapılışı:
Yumurtalar köpük köpük oluncaya kadar çırpılır.
Şeker ve limon kabuğu eklenerek çırpmaya devam edilir.
Köpük köpük olan karışıma yağ eklenerek çırpmaya devam edilir.
En son nişasta, vanilya,kabartma tozu, tuz, karbonat, limon suyu eklenerek iyice çırpılır.
Kek kalıbı katı yağ ile (becel kullandık) iyice yağlanır ve un serpilir.
Kek karışımının yarısı kalıba dökülür.
Geri kalana kakao karıştırılarak kekin üzerine dökülür.
İstenirse kürdanla desenler yapılabilir. ama yapılmasa da kek kabarırken kendi desenini oluşturuyor.
Önceden iyice ısıtılmış fırında 170 derecede 30-35 dakika pişirilir. Biz sonradan kekin üzerini dekor şekeri ile süsledik. Pudra şekeri ya da sade olarak da servis yapılabilir. Afiyet olsun.
Herkese başarılı tarifler.
NOT: Benim de bu keki yapıp da hüsrana uğramışlığım vardır. Sebebini bilmiyorum ama çöktüğü de olmakta. Bilginize.Belki fırın ısısı, belki yumurtanın büyüklüğü, belki belki işte....:)))

5 yorum:

yildiz dedi ki...

Mmmmm
kötü olmuş arkadaşım ama üzülme dünyanın sonu değil sen de normal kalıplarda yap bundan sonra kekini baksana silikon kek kalıplarıyla aran pek iyi değil:))
hatta sana bi sır vereyim ben hala eski kek tenceresinde keklerimi yapıyorum hanı şu altına kül konularak ocak üstünde pişirilen kek tencereleri var ya onlardan ...
Ahh ahh ne varsa eskilerde var :))

elif dedi ki...

merhaba
aynı muffin kalıbından bizde de var ve beni de zaman zaman çileden çıkarıyor.İlk kullanılırken yağlanıp sonra bir daha ne su ne yağ sürmemek gerekiyormuş kalıba.ayrıca denemelerimde kek hafif ılıkken çıkardığımda düzgün çıktığını farkettım.düşüncelerimi sizinle de paylasayım dedim:)sevgiler..

disal dedi ki...

offf..aklıma dün akşamım geldi..kızımın okula götürmesi için 24 lü kalıba muffin yaptım...gel gör ki senin muffinlere benzedi..yani kalıptan yırta pırta çıkardım...ee onlarıda gönderemedim tabiki...başka bişey yapıp gönderdim bu sabah...benimkiler silikon kalıp değildi..kekstra kalıbıydı...hamur çok yumuşak olunca çıkmıyor kardeş..birde fırında biraz fazla tutmak lazım..hafif kahverengi olunca alınacak..o zaman çıkıyor ancak:)

güniz genç dedi ki...

bende silikon kalıpta başarılı olamadım kekiyle beraber kalıbı attım

İLKAY dedi ki...

yıldızcım valla çok haklısın...bi de pişerken bi tuhaf kokuyor :(((

elifcim valla herşekilde denedim ama maalesef sonuç aynı:((((

disalcim canım benim valla billa hertürlüsünü denedim ama olmuyorrrrrr:(((( en iyisi normal kalıppppp

günizcim neden benim aklıma gelöedi ki..ben de valla şutlicam ...yetti garyiiiiiiiiiiiiiiii